SOBOTNE DELAVNICE in GOSTOVANJE NA PLATNU SLOVENSKE KINOTEKE

datum: 20.03.2012

RECIKLIRAMO PODOBE: Optične naprave in vrtavke s filmskimi podobami
sobota, 31. 3. 2012, ob 15. uri v večnamenski dvorani

GOSTUJEMO V SLOVENSKI KINOTEKI: projekcija filma GRAJSKI BIKI
sobota, 31. 3. 2012, ob 17. uri, dvorana Slovenske kinoteke v Ljubljani

RECIKLIRAMO PODOBE: Optične naprave in vrtavke s filmskimi podobami

vrtavke

Ustvarjalne delavnice recikliranja za otroke in mlade 

Vsako zadnjo soboto v mesecu je Muzej slovenskih filmskih igralcev postal prizorišče ustvarjalnih delavnic recikliranja. Skupaj spoznavamo in raziskujemo, kako lahko iz odpadnih in naravnih materialov, ki jih najdemo bolj kot ne povsod okoli nas, naredimo celo vrsto uporabnih in okrasnih izdelkov. Navdih za igrivo ustvarjanje pa črpamo iz sveta filma in filmskih podob.

Na marčevski delavnici se bomo najprej spoznali z optičnimi napravami in igračami, ki so zaposlovale oči željne premikajočih podob pred izumom kamere in filma na koncu 19. stoletja. Nato pa bomo izdelali vrtavke različnih vrst in oblik, jih porisali in opremili s filmskimi podobami ter jih pognali v gibanje.

Delavnice pripravlja Društvo GUMB in so namenjene otrokom in mladim od šestega leta dalje, dobrodošli pa so tudi starši.

Sobota, 31. 3. 2012, ob 15. uri


GOSTOVANJE NA PLATNU SLOVENSKE KINOTEKE

Projekcija filma GRAJSKI BIKI

sobota, 31. 3. 2012, ob 17. uri, dvorana Slovenske kinoteke v Ljubljani

 Ali Raner

ne pozabi na prijatelje!

 Liki v filmu Grajski biki (Jože Pogačnik, 1967) živijo ujeti v rešetkastem svetu. Seveda, gojencem iz vzgojnega doma v gradu ni dovoljeno oditi, a resnična težava je v tem, da nimajo kam pobegniti. In z gojenci so v svetu za rešetkami ujeti tudi drugi, vsi – njihovi varuhi, starši in »nedolžni opazovalci«. Zaporniške uniforme (take arhetipske, črtaste črno-bele) ne utesnjujejo nič bolj kakor uniforme kravatarjev, lovcev, medicinske sestre, gospodinje ... Črne sence padajo čez obraze in telesa likov, stisnjenih v tesne scenografije, celo voda in kri tečeta v curkih, ki omejujejo in ločujejo. Še državni simbol se iz padle črte komaj zgane v plapolajoč prapor. In v »normalnem« svetu zunaj gradu ni nič drugače, svet zunaj je prav tako notri: iz mest in mestec ni izhoda, z ozkih cest brez konca, z ulic, natrpanih s predmeti in ljudmi, s temačnih stopnišč in stisnjenih sobic. Ko pa se umaknemo v divji, svobodni gozd, je ta prenatrpan, skoraj neprehoden, kakor da stoji sam zase, da v svoji odmaknjenosti od sveta in svobodi stoji zgolj v enem samem trenutku. Brezizhodni so tudi odnosi med liki: »Starši so drek,« reče eden izmed gojencev in starši se za en drek tudi izkažejo. »Ženske so kurbe,« pravi drugi ... in ženske se vedejo kakor kurbe. Imenitna režija, kadriranje in luč like tlačijo v njihovem bivanju, ki je že samo po sebi mučna tlaka.

In zakaj pišem o vseh teh (recimo temu) dejavnikih in okoliščinah in ne o likih samih? Zato, ker so Grajski biki šolski, no, univerzalni primer uporabe filmskega izraza. Vsak posnetek, vsaka sličica jasno pripoveduje in gledalci v vsakem trenutku nedvoumno sprejmemo in razumemo. Tudi nekoliko papirnati dialogi ne kazijo prejemanja in dojemanja – nasprotno, še podčrtavajo ta zavirajoč, nerešljiv in vsakdanji svet hrepenenja, razočaranja, nezaupljivosti, mačizma, sadizma ... v katerem »vzgajamo kadre«. Igralska zasedba pa je izvrstna v več pogledih: vsak obraz in vsak stas je nezamenljiv delček, ki sestavlja bujno celoto. Vsak je izjemen in nezamenljiv, povsem neponovljiv. In ne pretiravam, če zapišem, da si množico likov (tudi marsikatero stransko vlogo) ter njihova presunljiva stanja gledalka zapomnim za zmerom, izbrisati jih ne more ne čas ne poplava filmov in likov, ki jih srkam tako rekoč ali dejansko vsak dan.

En lik pa ne podleže pesimizmu, v katerem se cmarijo vsi ostali. Njegov pogled sije z voljo sočutja, ljubezni, optimizma ... mogoče gole neumnosti. In ta pogled med filmom v resnici razžarja globoko temačnost, a jo pri koncu še za kanček bolj potemni. Vzgojitelj Marjan je namreč lik, ki verjame, da lahko pomaga. In s tem pomaga mnogim. Verjame tudi, da je vse lepo in prav. In s tem ne pomaga nikomur. V vlogi blesti Ali Raner, ki je prav tak zaklad za slovenski film, kakor je za grajske bike sočutje. In prav taka redkost. Ali Raner je nastopil le v peščici (in vendar v veliki večini izvrstnih) filmov in vsakič zasijal. Kot lik in kot igralec. Potem je zapustil Slovenijo in slovenski film. In žal pred nedavnim tudi svet. Tistim, ki ga poznajo osebno, nedvomno manjka, tisti pa, ki ga poznamo s filma, ga v kinu vsakič znova srečamo. Od tam ni odšel, na platnu ostaja za vedno.

Za konec vzklik vzgojitelja Marjana za gojencem, ki se z gradu odpelje z novimi starši, vzklik, ki s svojim zanosom pomrači, kar je še svetlega: »Ne pozabi na prijatelje!« Kakšne prijatelje neki?

Varja Močnik


Kako do nas? / How to get here?

Nahajamo se v središču Divače, nekaj metrov za Knjižnico Divača in Gostiščem Malovec. Avtocesto zapustite na izvozu Divača ter sledite tablam, ki vas vodijo do središča Divače in nato do Škrateljnove domačije.

 

KAKO DO NAS / HOW TO GET HERE (google maps)

 

Highway: A1 (Koper - Ljubljana - Maribor)

Exit: Divača

Regional road: to Divača (after cca. 1,5 km turn left and then right to Divača)

Look for the sign: Škrateljnova domačija 

Kontakti / Contacts

Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači
Kraška cesta 26
6215 Divača

tel (prenosni): +386 41 550 044

tel (stacionarni): 05 7310 949


e-pošta/ email: msfi@kinoteka.si

 

Po telefonu smo dosegljivi v okviru delovnega časa.  

 

Delovni čas / Opening times

maj-september/ may-september

sreda, četrtek, petek, sobota, nedelja/ wednesday, thursday, friday, saturday, sunday: 9.00 - 18.00
 
oktober-april/ october-april

sreda, četrtek, petek, sobota, nedelja/ wednesday, thursday, friday, saturday, sunday: 10.00 - 17.00zaprto/ closed:

1. in 2.  januar, Velika noč, 27. april, 1. maj, 1. november, 24., 25., 26. in 31. december

 Za šolske in ostale organizirane skupine je muzej odprt tudi izven urnika. Obisk muzeja je potrebno najaviti teden vnaprej.

Zadnji vstop v muzej je eno uro pred zaprtjem.

Vstopnice / Tickets

odrasli/ adults

5,00 €

odrasli v skupini(vsaj 20 oseb)/ adults in a group (20 pers. and more)

3,00 €

učenci, dijaki, študentje/ students

3,00 €

upokojenci/ seniors

3,00 €

upokojenci v skupini(vsaj 20 oseb)/ seniors in a group (20 pers. and more)

2,50 €

družinska karta/ family ticket

10,00 €

vodstvo po razstavi(na osebo)/ guided tour (per pers.)

1,00 €

projekcija v dvorani(na skupino)/

movie in the hall (per group)

100,00 €

Imetniki kartice: Hostelling International, Ej!KArtica, AMZS ali ARC Show your card, Active Slovenia, Mednarodna federacija mladinskih prenočišč (IYHF)

20% popust pri vstopnini/

20% discount

Muzeji brez meja

50% popust pri vstopnini/

50% discount

predšolski otroci, invalidi, člani ICOM in SMD, brezposelni, študenti AGRFT,

člani kluba Kinopolis, novinarji/ preschool children, disabled,

members of ICOM and SMD, unemployed, press

brezplačno/ free

letni kino/ open air cinema

3,00 €

 

Šolske skupine (nad 20 učencev)/ School groups

vstopnina/ entrance

1,00 € na učenca/ per student

vodstvo/ guided tour

1,00 € na učenca/ per student

delovni listi/ worksheet

1,00 € na učenca/ per student

projekcija v dvorani/ movie in the hall

50,00 € na skupino/ per group


    
      

 

 

 

Za novinarje

Facebook